10 Eylül 2014 Çarşamba

KONYA
İlaç gibi olan yer. Hem merkeziyle hem kırsalıyla...


Mevlana Celaleddin Rumi 740. Vuslat Yıldönümü Aralık 07-17 Aarlık 2013

     Aşk sadece üç harf değildi bir şeyler ifade ediyor da anlamıyor olabilirdik, yüzeyde yüzüp derinlere dalamıyor olabilirdik derken bu sorularla boğuşup daha nevrotik bir hal alacağımıza hadi bir Mevlana'nın diyarını görelim, bir gezelim, ibadet edelim, nasiplenelim diye kararlaştırıp çıktık yola.













Konya'ya gitmek üzere Sabiha Gökçen'e gidip erkenden chek-in lerimizi yaptırıp Loungh kısmına geçip kredi kartımızın avantajlarını kullanalım dedik. İyi de ettik :)




















Ve geldik Konya' ya öğrenci olan kuzenimin kaldığı yurda geçtik. Öncelikle şunu belirteyim bu blog biraz kendime günlük,aylık, yıllık artık neyse  anlamında olduğu için özellikle bu postta fazla edebiyat yapmayacağım fazlaca fotoğraf olacak ki ben her baktığımda Konya'yı hatırlayabileyim :)

Ne yazıktır ki çarşının ortasında olan bu türbeyi sorarak değil kalp yoluyla bulabildik. Ve cidden Konya çoooooooooook soğuk bir memleketti.





İpilikçi Cami:  Alaeddin Caddesi üzerindedir. Cami dikdörtgen bir temel üzerine kurulmuş. Selçuklular yani 20101 dönemlerinde yapılmış.  Eski mihrabtan çini artıkları hala gözükmektedir. Cami olarak kullanılmaktadır.
























Yeme-İçme: Kesinlikle ve kesinlikle Tiritci Mithatta güzel bir tirit yiyin. Ünlüdür, küçücüktür. 17:00 dan sonra tirit kalmaz. Tiridi normal ekmeğin üzerine yapıyorlar ve eti inanılmaz lezzetli.




 Adres: İstanbul Caddesi Yusufağa sokak No: 21/A - Konya 

Telefon: 0332 350 72 98 


 


Kahvesiz kalmayı düşünmek bile istemezken ..... :)


 Şems Tebri-i Cami ve Türbesi: Mevlana'nın batıni yönünü tamamlayan can dostudur. İnsan aşk-ına olan inancımı Kimyadan öğrendim, onun Şems-e aşkını,aklına,ahlakına olan aşkına hayran kaldım.

"...ya Rab, duvağıma şems-i düşür" Kimya Hatun (ne kadar manalı ve anlamlı bir dua)

ve Kimya vefat ederken;

"... ey Kimyam aşk-ı öğrenir öğrenmez hemen ölüme koşmak olur mu?"







 Meracel Bahreyn: Mevlana ve Şems'in karşılaştığı yerdir.





Alaaddin Camii: Konyadaki Selçuklu eserlerinin en büyüğü, Anadolu Selçuklu Sultanları Konyayı Bizanslılardan alıp başşehir yaptıktan sonra, şehrin ortasındaki bu tepeye saraylarını ve Alaaddin Camisini yapmışlardır.




SİLLE: Konyada 5000 yıllık tarihi ile çeşitli toplumlara ev sahipliği yapmış bir yerdir. Konyada ki takkeli ve Gevele dağları arasındaki vadide kurulmuştur. Çömlek yapımıyla meşhurdur. Ben de Türk Kahvesi için cezve satın aldım üstelik yapım aşamalarına şahit olarak.




























Meran (Bağları) : Sanırım Konya sosyetesinin yaşadığı ilçedir. Çok güzel bir şehir yerleşimi hakimdir. Güzel villalar ve cafeler vardır.  Ayrıca bir türbe bulunmaktadır. Tuz dökenlerin aşkı bulacağına inanıldığından her yer tuz ile doludur.
















Yemek:










 Hilton: Arkdşaımızı Hiltondaki yerini ziyaret edip bir iki Hat yazısı yazdırmak için gittiğimizde Mevlana 740. ölüm yıl dönümü etkinliğine istinaden kavrulan helvasından yedik, tadı damağımızda kaldı o ayrı.











 Ve Türbe:



Meram Moda da yediğim Ballı Börek harikaydı :)






Videolar:









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar