3 Ağustos 2012 Cuma



ROMANYA 


"Romanya 2007 yılında Avrupa Birliği üyesi olmuştur. AB, Romanya yı yoksulluktan ve yolsuzluktan arınmış bir ülke olarak görmeye  çalışıyor, ciddi yolsuzluklar ve rüşvetlerin olduğu söyleniliyor. "


Romanya Cumhuriyeti, Orta Avrupa’nın güneydoğusunda, Balkan Yarımadasının kuzeyinde bulunan bir ülkedir. Avrupa Birliği üyesi olan ülke birlik ülkeleri içinde 7. büyük yüzölçümü, 9.büyük nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti ve en büyük kenti konumundaki Bükreş, 2.2. milyon nüfusu ile Avrupa’nın en büyük 6. kentidir. Romanya Avrupa’daki en eski insan fosillerinin keşfedildiği ülkedir. 2002 yılında Romanya’nın batısında ki bir mağarada keşfedilen bu fosillerin 42.000 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilmektedir.

Rumenler ilk defa 14.yy da kendilerine ait devletler kurmayı başardılar. Bu devletler 1310 yılında kurulan Eflak Beyliği ve 1352 yılında kurulan Boydan beyliğidir. 15 ve 16. Yüzyıllarda bu ülkeler Osmanlı himayesi altına girdiler. Osmanlı tarafından ise Kont Drakula ya da Kazıklı Voyvoda olarak bilinen Voyvoda III. Vlad Tepeş Eflak Valisi olarak atanır. Ve çeşitli zulumler yaparaka, esirleri kazıklara oturtan kişi olarak tarihe geçer.






Osmanlılar 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı’nı kaybedince 1821 yılında Rusya’yla Bükreş Antlaşması’nı imzalayarak Beserabya’yı Rusya’ya bırakmak zorunda kaldılar. Beserabya Boğdan’ın Prut nehrinin doğusunda kalan kısmıydı. 93 Harbinde Osmanlıların Ruslar karşısında aldıkları yenilgiden sonra 1878 yılında yapılan Berlin Anlaşması’yla Eflak ve Boğdan Osmanlı Devleti’nden bağımsızlıklarını kazandılar. Romanya adı altında birleştiler. Ancak Rusya 1821 yılında ele geçirdiği Baserabya’yı geri vermedi. Bu bölge daha sonra Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti haline gelecekti. Romanya yıllar önce bir diktatörden ve totaliter rejimden kurtulmuştu. Artık özgür ve demokrat bir ülke  gözüküyordu.  Romanya uzun yıllar komünist yönetimi etkisi altındaydı.

Yeniden şekillendirilen balkanların ortasında duran, Türkiye’yle derin bağları olan Romanya küresel politikaların etkisi altında uzun yıllar geçirdi. Şimdi ise Avrupa krizinin etkisi altında ekonomik zorluklar çekiyor. Nikolay Çavuşesku’nun ölümünden tam 23 yıl sonra değişen ne oldu diye bakılırsa çokta bir şey değişmiş gibi değildi. Romanya’da ki genç jenerasyon daha çok ekonomik zorluklardan ve siyasetin bir türlü yol alamamasından şikayetçi. Romanya her ne kadar 2007 yılında AB’ye kabul edilmiş olsa da bugün hala IMF, Dünya Bankası ve AB ye olmak üzere toplam 20 milyar euro borçlanmış durumda. Buna rağmen Rumen ekonomisinde 7,1 oranında daralma var. Hükümet maaşlarda kısıtlamaya ve vergilerde artışa giderken halkın öfkesini ciddi anlamda kazanmış durumda.


Nikolay Çavuşesku Dönemi: 26 Ocak 1918; (Scorniceşti - 25 Aralık 1989; Târgovişte)


1965 yılında Nikolay Çavuşesku iktidara geldi ve 1989 yılına kadar da hep iktidardı. Karısı dahil kendi ailesinden 40 kişiyi hükümette yetkili makamlara getirdiği, ihtişam merakının çok olduğu, kendine saraylar inşa ettirirken vatandaşlar üzerinde vahşet ve ihmali eksik etmediği söylenir ve bilinir.

17 Aralık 1989 da hükümet karşıtı gösteriler başlamasıyla Macar azınlıkları Timeşvar’a da ayaklanır, batı destekli muhalefet hareketleri şiddete başvurur, Çavuşesku da ölüm emri verir. Katledilen 4000 den fazla ceset ortaya çıkar sonrasında. Toplu mezarlıklar, ülkede ekonomik zorluklar, acılar ve ölümler hepsi bir arada yaşanıyor. ABD li bir gazeteci olayın perde arkasını şöyle açıklamıştı:  Kominizim çok büyük tehlikeydi ve gerçekti. “Kominizim insanların kafasında bir daha aklanmamak üzere mahkûm etmek amacıyla Romanya’da bazı şeyleri abarttık!” 

17Aralık 1989 da Timeşvar katliamı ardından ekranlardan kışkırtılan bir çok ayaklanmayla Romanya bir döneme nokta koydu. Nikolay Çavuşesku ve karısı Elena 22 Aralıkta tutuklanıp Noel akşamı kurşuna dizildiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar