KONYA II
MEVLEVİHANE
"Gel, Gel, ne olursan ol, gel” sözü ile tüm Dünya’ya nam salmış olan Hz. Mevlana Müzesi ile gezimize dervişane kapısından girerek başlıyoruz. Kuzey batı yönünde müzemizin içinde yer alan derviş hücreleri, güney yönünde yer alan matbah ve Hürrem Pasa Türbesi, Üçler Mezarlığı’na açılan Hâmûsân ( Susmuslar ) kapısından sonra avlunun doğusunda ise Sinan Pasa, Fatma Hatun ve Hasan Pasa türbeleri yanında semahane ve mescit bölümleri ile Mevlâna ve aile fertlerinin mezarlarının da içerisinde bulunduğu ana bina gezimizi yaparak, avluya Yavuz Sultan Selim'in 1512 yılında yaptırdığı üzeri kapalı şadırvan ile "Seb-i Arûs" havuzu ve avlunun kuzey yönünde yer alan selse bil adı verilen çeşme ile gezimizi tamamlıyoruz.
Hz. Mevlana'nın Türbesi Mevlana Müzesi içinde bulunan tilavet odasında yer alıyor. Ayrıca aile üyelerininde kabirleri oradadır. İçeri doğru ilerledikçe Efendimiz Hz.Muhammed Mustafa (S.A.V.)'in sakal-ı şerifi karşılıyor bizi daha sonra Mevlana Celaleddin Rumi ye ait eserler yer alıyor. Mezar odası 731 yıldan bu yana sırrını muhafaza ediyormuş. Umarım bundan sonra da muhafaza etmeye eder çünkü bilinmezliğin yarattığı bazı mistik duygulara ebediyen ihtiyacımız olacak. Çünkü hepimizin içinde, sadece kendimize ait sırların saklandığı küçücük odalar var, üzerleri kurşunla kapalı kaplı küçücük odalar...
Kapısında ise; burası aşıklar kabesidir. "Her kim ki buraya nakış gelir, buradan kamil olarak çıkar " diye yazmaktadır.
Mevlevilik: Mevlevihanelerde icazet almak suretiyle Mesnevi okuyup şerh edenlere verilen ünvana denir. Mesnevi sadece Mevlevihanelerde değil, diğer tarikatların dergahlarında da Kuran-ı Kerim ve Hadis-i Şerif kitaplarından sonra en çok okunan muteber kaynaklar arasında yer almaktadır.
Mevlevihanelerde başlangıçta cuma namazlarından sonra Kuran tilavet edilmiş ardındanMesnevi okunmuş sonra da sema yapılmış. Mesnevi dersleri okumaları Hz. Mevlana'nın "Hakka giden yollar zordur deme" kerimlerle olan işler güç değildir." beyti ile başlar, şerh bitince fatiha okunur ve Mevlevi gülbangiyle sona ererdi.
Sultan Veled Bölümü: Sultan Veled'e ait bu gömlek pamuklu kumaştan dikilmiştir. Gömleğin ön yüzünde güneş ve nalin-i şerif motifleri bulunmaktadır. Gömlek üzerinde Fetih Suresi, Kelime-i Tevhid ve Tılsımlı yazılar yer almaktadır. Osmanlı sultanlarında da buna benzer gömlekler bulunmaktadır.
Çelebi Bölümü - Odası: Mevlevilikte Hz.Mevlana'nın baba soyundan gelenlere "çelebi" anne soyundan gelenlere "inas çelebi" denir. Bu kelime aynı zamanda asil,nazik, kibar, zarif, alim kimseler yanında ilk zamanlarda Osmanlı şehzadeleri içinde kullanılmıştır.
Hücrenişin Bölümü: Mevlevilikte bir günlük çekilen çile hizmetini tamamlayan dervişe "dede" ünvanı verilerek bir hücre tahsis edilir.Hücreye yerleşen dedeye aynı zamanda "hücernişin" ve "hücregüzin"de denir. Hücrede kullanılan eserler sergilenmektedir.
Selçuklu ordusuna bağlı 3 askerin nişanlısını anlatır. Haçlı savaşlarında bitap düşen askerler su diye inleyince ok yağmurundan dolayı kimse onlara su vermiyor ve kızlar nişanlıların o halini görünce kendilerini atıyorlar okların içine ve şehir düşüyorlar hikaye buradan geldiği söylenir. Hikayenin gerçekçiliği ise tartışılır. Ziyaret edip fatiha okumak gerekli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlar